torstai 11. huhtikuuta 2013

Markkinahulinaa (ja -mietintää!)

Vuoden ensimmäinen tapahtuma.
Oli ihana päivä, vaikka tuntuikin päivän alkavan päin honkia heti sängystä noustuani ylös.
Heräsin jo vartin yli viisi, kun uni ei enää saapunut ja olin nukahtanut vasta puolen yön jälkeen, joten matkaan piti lähteä siis aivan täysin riittämättömillä unilla.

Nousin ylös varttia vailla ja ajattelin aloittaa päivän piilarien istuttamisella silmään. Aikaa tähän meni melkein 25 minuuttia, joten aikaa ei kovasti ollut syömiseen, auto talon eteen ja kamat autoon.
Matka Espoosta Tikkurilaan sujui suhteellisen mainiosti, jos olisin tiennyt mitä reittiä pitää mennä, olisin valinnut toisen reitin, kun taas navigaattori halusi kierrellä pikkukatuja Helsingistä. Voipi olla että se oli nopeampi reitti kuin mitä minä olisin valinnut, mutta mieluummin ajan tuttuja reittejä, kuin tuntemattomia.

Paikalle päästyäni löysin Lauran, jonka kanssa oli tarkoitus jakaa se paikka. En ollut aikaisemmin tavannut häntä, olin vain huudellut joskus vuoden lopussa / alussa Facebookin markkinoilla, että haluaisin kaverin helsinkiläisiin tapahtumiin. Enkä voine sanoa, ettenkö olisi ollut tyytyväinen kaverivalintaan!

Aamuhan oli jo totuttuun tapaan hyvinkin pakkasmainen ja kylmä, joten kyllä siellä sai näpit jäässä laittaa tuotteita paikalleen.

Tämä kuva on otettu juuri saatuamme pöytämme valmiiksi, aurinko paisteli hieman ja meillä oli vielä seinätkin teltassa mukana. Onneksi ei niitä sitten myöhemmin tarvittu. Halusin ne tuulen takia, mutta torin keskellä olikin aikas ihana olla tuulensuojassa!
Aurinko tuli muutamassa tunnissa esiin ja ihmisiäkin alkoi virtailemaan pitkin poikin markinnoille, mutta isoksi suruksi kauppa ei oikein tuntunut käyvän. Alekori kyllä tyhjeni (josta en ole laisinkaan pahoillani, verkkokauppaan ei mahdu kuin x määrä tuotteita, joten en valita, kun saan pois tuotteita jotka eivät ole enää tuotannossa), mutta normaalihintaisia tuotteita möin yhden. Yhden.

Aloin miettimään, että mahtoiko vika olla minussa tai tuotteissani vai missä, mutta kun haastattelin muita vieressä olleita, ei heilläkään oikein tuntunut oikein kauppa käyneen. Ihmisiä kyllä oli, mutta olivatko he enemmän vain päiväkävelyllä kuin ihan ostosmielellä?

Tästä tulikin mieleen, että mitkä tapahtuvat ovat oikeasti kannattavia?
Olen menossa kuun lopussa Helsingin messukeskukseen, johon paikka maksaa maltaita kuin myös 4.-5.5. Tampereen kansainvälisessä koiranäyttelyssä. Helsinkiin en tarvitse onneksi kallista majoitusta, mutta Tampereella sen joutuu maksamaan.
Oman kokemukseni mukaan markkinoilla porukka on halvan tavaran perässä sekä katselemassa vain, niin kuin päiväkävelyllä. Jos paistaisin makkaroita tai lettuja, niin suosio olisi todennäköisesti taattu, mutta kun tuotteina on käsitöitä, niin menestys voi olla heikkoa. Ellei sitten myy sukkamummujen tapaan 2 eurolla kipale, jolla ei saa edes mitään kuluja (ei niitä materiaalikulujakaan) katettua. Minä en tuollaiseen lähde, koska kuitenkin haluan töistäni jäävän käteen (vaikka tämä ei vielä päätyöni olekaan) vielä kulujen jälkeenkin, joita tulevat mm. materiaaleista ja tarvikkeista, postituksesta, verkkokaupan ylläpidosta (siihen ylläpitoon muuten saa uppoamaan monia tunteja, jos niikseen haluaa!), niin kyllä ne kulut jollain täytyy kattaa. Ja milläs muulla niitä katettaisiin kuin sillä itse työn myymisellä?

Mutta ehkä olen tullut lopputulokseen, että jätän näitä pieniä markkinoita huomattavasti vähemmälle ja keskityn enempi sellaisiin, joissa on oikeasti potentiaalia, kuten meidän Dear Design (johon on muuten haku vielä päällä sunnuntaille) sekä säästän rahaa messutapahtumien paikkamaksuihin, kuin tuhlaisin aikaani markkinoilla, joissa saan juuri ja juuri kulut katettua.Tässä vielä Lauran tuotteita :)

- Mirka - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti