maanantai 18. kesäkuuta 2012

Käsityöläisen osa

Perustin tämän blogin myös siksi, että asiakkaat voisivat nähdä, että mitä se työ on täällä Cosechan takana. Mitä siellä Kotipuodissa tapahtuu ennenkuin tuote singahtaa kauppaan myyntiin. Kuvia Kotipuodista on tulossa, tarkkaa ajankohtaa en osaa sanoa, mutta tulossa on. Ei tämä sen kummempi kuitenkaan ole. Minulla on oma nurkkaus, jossa on kangastarvikkeet hyllyillä ja kaapissa (sekä kaavoitus- ja leikkuupöydän alla laatikollisia lisää..) sekä oma pöytä koneille, lankateline ja silityslauta. Kaikki on nämä on mahdutettu muutamaan hassuun neliöön, joten se on ihan työnkin kannalta kompakti ratkaisu.

Kirjoitukseni tarkoitus oli kuitenkin tuoda julki, että mitä käsityönä valmistettavan tuotteen kaareen ennen asiakkaalle päätymistä tapahtuu.

Alku
Olen aina ollut sellainen, että tarvitsen ensin materiaalit eteeni, ennen kuin pystyn suunnittelemaan tuotetta. Eli kirpparit ja ystävien, sukulaisten ja tuttavien kaapit ovat kovassa tarkkailussa, josko sieltä löytyisi materiaaleja minulle. Suurinosa materiaaleista on tullut hankittua, että minä teen joskus jotain, mutta en tiedä vielä. Joidenkin materiaalien kohdalla taas heti sen käteen saatuani pieni idealamppu syttyy ja tuote on valmis. Mutta mikäli idea ei pongahda tuosta vaan mieleen, tulee sitä suunnitella ja ideaa hakea. Tietysti myös valmis idea tulee suunnitella paperille, mutta sellaisen suunnittelu on huomattavasti helpompaa, kuin sen että hahmottelen tästä nyt jotain....

Tuotteen suunnittelu
Moni tuote, joita Cosecha valmistaa on lähtenyt tarpeesta itselleni tai lähipiirilleni. Tästä hyvä esimerkki on kännykkä- ja läppäripussukat.
Tuotteet suunnittelu lähtee yleensä siis tarpeesta ja / tai ideasta, jota tarvitaan siihen, että tuote saadaan päästä ulos. Usein kaverinani toimii tavallinen lyijykynä ja paperi. Siihen hahmotellaan se tarve tai idea, mikä minulla on. Mikäli se toimii paperille, suunnitellaan tuotteelle mitat ja mittojen kanssa se siirretään kaavapaperille. Näin nyt meillä on jo lähes valmis tuote.

Tuotteen leikkuu, kasaus ja ompelu
Kun meillä on tuote kaavapaperilla, se leikataan siitä ja joko kiinnitetään kankaalle tai piirretään siihen. Käytän itse lähtökohtaisesti kaavapaperin kiinnittämistä kankaalle. Kankaaseen kuitenkin merkitään tarvittavat tiedot, mikäli ne ovat tarkkaan määritellyt, kuten vekityskohdat tai vetoketjun sijainti.
Tuotteeseen tarvittavat kankaat leikataan irti ja siirretään silityspöydälle. Usein kuitenkin kangas on jo ennen leikkuuta silitetty, jotta leikatuista osista tulee siistit eikä niissä ole ylinmääräistä kangasta eikä ryppyjen aiheuttamia leikkuujälkiä. Tässä vaiheessa kuitenkin silitän aina ennen eri osien yhteenompelua.
Kun ne ovat silitetty, alkaa kokoaminen. Tuotteet kootaan vaihe kerrallaan, usein se on sitä että hypitään ompelukoneen ja silityslaudan välillä vähän väliä, kun saumat tulee silittää, jotta niistä saadaan siistit ja nätit. Tuotetta siis kasataan ja ommellaan. Mikäli tuotteeseen tulee vetoketjuja, nappeja tms. ylimääräistä, lisätään ne omissa ompeluvaiheessa. Nappien paikalleen ompelu Cosechassa tehdään käsin.

Valmiin tuotteen siistiminen
Kun tuote on valmis, siitä siistitään kaikki ompeluvaiheessa siistimättä jääneet langanpätkät ja se silitetään vielä kerran.

Mutta mitä tapahtuu, kun tuote on valmis? Kyllä, se on valmis myytäväksi. Mutta verkkokaupan ja tapahtumissa käyvän tulee huolehtia myös paljosta muustakin.

Cosechassa jokaiseen tuotteeseen kiinnitetään valmistajan tietolappu. Tietolaput ovat valmiiksi tulostettuina, joten ne kiinni vain tuotteeseen ja kaikki on hyvin? Ei sentään. Jokaiseen tuotteeseen, joka myydään Cosechan omassa verkkopuodissa tai tapahtumissa, kiinnitetään myös erillinen tuotetietolappu, jossa kerrotaan tuotteen tuotenumero, nimi, pesuohjeet (ellei pesuohjeet ole kiinni itse tuotteessa) sekä hinta. Tämä tulostetaan tietokoneelta suoraan tarra-arkille, josta sitten läntätään jokaiseen tuotteeseen yksilöllinen tieto.
Mutta ei tässä vieläkään ollut kaikki.

Nimittäin verkkokauppaan ei voi laittaa tuotetta ilman kuvaa ja hyvää kuvaa ei saada tuosta vain. Välillä näkee käsityöläisten ottamia kuvia tuotteistaan, joissa ei valitettavasti käy edes selväksi mikä tuote on, kun se on niin suttuinen. Cosechalla on muutama kuva päässyt alkuaikoina tarkan seulan läpi, mikä on hyvä kuva ja mikä ei, mutta ei nykyään. Kuvia per tuote saatetaan ottaa jopa kymmeniä ja tuotetta käännellään ja väännellään, jotta se näyttäisi kuvassa mahdollisimman luonnolliselta ja tuotteet aidot värit tulisivat kuvassa esille.
Kun kuvat tuotteesta on otettu, napsasemme kamerasta muistikortin kiinni ja kiinnitämme sen koneeseen. Yhden tuotteen kohdalla kokeilimme ulkokuvausta, mutta päädyimme kuitenkin takaisin tuotteen syvennykseen, eli tuote leikataan pois kuvausympäristöstään ja asetetaan valkoiselle taustalle (tai jollekin muulle yksiväriselle taustalle).

Kun tuotteesta on myös kuvat, valmistellaan se myytäväksi verkkopuodissa. Verkkopuotimme ohjelmisto on suhteellisen helppokäyttöinen, mutta kuvauksen teko ei ole aina niin helppoa. Tuotteen kuvauksen tulee olla sellainen, että asiakas voisi hyvin kuvitella tuotteen eteensä. Tarkat mitat tuotteesta ovat äärettömän tärkeitä, joten sen takia ne ovat erittäin tarkasti mitattuina. Tarkalla kuvauksella ja mitoilla vähennetään turhia tilauksia, koska se ei ole asiakkaankaan etu tilata ihan jotain muuta kuin mitä on kuvitellut.

Entäs kun asiakas tilaa tuotteen kotiinsa? Cosechan verkkopuodissa pyritään siihen, että nopea toimitus on aina valttia. Itsekään en tykkää odotella viikkotolkulla tilausta, jonka olen tilannut. Sen takia pyrinkin siihen, että aina kun maksu varastotuotteesta näkyy tilillämme, se postitetaan samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Kuitenkaan tuo postitus ei ole ilmaista, varsinkaan Suomessa. Lähetämme tuotteet aina ensimmäinen luokan kirjeenä, jolloin tuotteiden pitäisi olla perillä seuraavana päivänä. Tavallinen kirje 1. luokassa maksaa 0,75 eurosta aina 7,20 euroon (kalleimmalla postimaksulla se kannataa lähettää jo pakettina). Mikäli tuote on isokokoinen tai tilauksessa tuotteita on paljon, tuotteet lähetetään joko maksikirjeenä tai postipakettina, jotka toimitetaan lähimpään postiin, jolloin lisäkuluja tulee näistä. Postipakettina lähetetyissä tuotteissa on myös seurantanumero, joka lähetetään asiakkaalle, kun tiedote toimituksesta lähetetään.

Toimituskulujemme on kuitenkin aina tasan kaksi euroa, koska tuotteitamme on niin paljon laidasta laitaan, olemme laskeneet tuotteiden keskimääräiset postitusmaksun ja se on noin kaksi euroa. Tähän kahteen euroon kuuluu siis itse toimitus, tuotteen paketointi, toimitus Postin kuljetettavaksi. Kaikki tuotteemme paketoidaan erillisiin kierrätettäviin (ja polttokelpoisiin) muovipusseihin, jolloin tuotteet ovat suuremmassa suojassa kuljetuksen aikana tapahtuvien kohtalokkaiden tapahtumien ajan (kuten kastuminen tai postituspaketin rikkoutuminen). Eli ne suojaavat tuotteita, mikäli toimitus kastuu tai toimituksen paketointi rikkoutuu.

Eli se käsityön siitä suunnittelusta myyntiin ja asiakkaalle ei ole niin yksinkertainen asia, kuin mitä voisi kuvitella. Haluan tuoda asiakkaalle selville myös sitä kaarta mitä tuote pitää sisällään. Hinta ei siis vain koostu pelkästään tuotteen materiaaleista, vaan siitä työstä mitä koko tuotteen elinkaarella tapahtuu. Hinta koostuu myös muista ompelutarvikkeista ja -koneista (koneiden huollot yms.) sekä kuluista, joita myyminen niin verkkopuodissa ja tapahtumissa teettää.
Pelkästään yhdellä tuotteella ei kateta tietystikään niitä muita juoksevia kuluja, kuten verkkokaupan ohjelmistoa, palvelimet ja sähköposti. Vaikka tämä on harrastus minulle, en silti halua polkea yleistä hintatasoa tuotteissa, vaan pyrin pitämään suhteellisen samaa hitantasoa kuin muuallakin, tietysti huomioiden sen, että tuotteiden hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa, joka on tällä tuotteen kuluttajahinnoista 23 % (kuluttajakaupassa arvonlisävero tulee olla ilmoitettuna hinnassa).
Harrastustoiminnassakin on menonsa, joten nekin pitää kattaa. Pelkällä pyhällä hengellä ja hyvällä mielellä ei tule toimeen.

Jaksoitko lukea? Tuli aiottua pidempi kirjoitus, mutta tässä siis hieman sitä osaa, mitä tuotteelle tapahtuu ennen kuin se on asiakkaan kädessä ja mitkä kaikki asiat vaikuttavat lopulliseen hintaan.

Terveisin 
Mirka 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti